Wat is Dry Needling

Dry needling is een behandeling waarbij men fijne gesteriliseerde naalden door de huid heen brengt.  Deze plekken zijn de zogenaamde myofasciale triggerpunten of spierverhardingen. Het doel van de dry needling is het wegnemen van pijnlijke sensaties in de spieren.

Dry needling ontspant de spieren

Dry needling is een effectieve techniek voor behandeling van spierpijnen en spier gerelateerde klachten, waarbij lokale verkrampingen in spieren en/of uitstralende sensaties optreden.

Welke klachten zijn te behandelen

De therapie kan worden toegepast bij: stijve gewrichten en spieren (b.v. na een sportblessure, aanrijding, operatie,RSI / CANS, klachten van nek, schouder, arm, elleboog (b.v tennis – / golfersarm), onderarm, pols, klachten van de lage rug, heup, knie, onderbeen, hielspoor en andere voetklachten.

Het inbrengen van het naaldje voel je niet tot nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dit aanspannen wordt een twitch genoemd. Na deze aanspanning volgt vaak een lokale spier ontspanning. Dat laatste is een gewenst effect en zorgt ervoor dat er weer meer vrijheid van bewegen is. Dit leidt tot een meer ontspannen spiergroep op de plaats van de behandeling en dus minder pijn sensatie.

Je zou kunnen zeggen dat dry-needling een Westerse vorm van acupunctuur is. In beide therapieen wordt de huid doorboord met een naald, dus puur qua definitie is dry needling hetzelfde als acupunctuur.

Lees meer over de  verschillen en overeenkomsten van acupunctuur en dry needling.

Onderzoek en dry needling

De dry needling wordt de laatste jaren veel bejubeld. Ook is er scepsis over de dry needling. Dat heeft met name te maken met de evidentie van deze techniek. De komende jaren zal er meer onderzoek worden gedaan naar de werking van de dry needling. Er zijn inmiddels meerdere theorieën over hoe het toch kan dat er vaak effect is. In het onderzoek hieronder kun je zien welke fysiologische effecten worden vermoed.

Bron: Vereniging tegen kwakzalverij

Bron: Onderzoek gepubliceerd op Pubmed

Interesse? Bel 06-11014978 . Je wordt dezelfde dag teruggebeld.

Maak nu een Dry Needling afspraak

Meer weten?

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Stuur ons een e-mail of bel:

Hans van Schaik
06-23639305 (Zeist)

Bas van Dijk
06-11014978 (Amersfoort, Utrecht)

Stuur een e-mail